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アイテム
Glycated Albumin and Calprotectin Levels in Gingival Crevicular Fluid From Patients With Periodontitis and Type 2 Diabetes
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2002664
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2002664cc42a7a3-41c8-4b2f-87f9-4c53c48ece15
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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LID201506111001.pdf (132 KB)
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LID201506111002.pdf (403 KB)
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LID201601181001.pdf (1.44 MB)
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Item type | 文献 / Documents(1) | |||||
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公開日 | 2015-06-11 | |||||
アクセス権 | ||||||
アクセス権 | open access | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||
出版社版DOI | ||||||
識別子タイプ | DOI | |||||
関連識別子 | https://doi.org/10.1902/jop.2014.140241 | |||||
言語 | ja | |||||
関連名称 | 10.1902/jop.2014.140241 | |||||
出版タイプ | ||||||
出版タイプ | NA | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Glycated Albumin and Calprotectin Levels in Gingival Crevicular Fluid From Patients With Periodontitis and Type 2 Diabetes | |||||
言語 | en | |||||
タイトル別表記 | ||||||
その他のタイトル | 歯周炎と2型糖尿病患者の歯肉溝滲出液中グリコアルブミンおよびカルプロテクチンレベルの研究 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル別表記 | ||||||
その他のタイトル | Glycated albumin level in GCF from diabetes patients | |||||
言語 | en | |||||
タイトル別表記 | ||||||
その他のタイトル | Glycated Albumin in Gingival Crevicular Fluid from Patients With Diabetes | |||||
言語 | en | |||||
著者 |
梶浦, 由加里
× 梶浦, 由加里× 板東, 美香× 稲垣, 裕司× 永田, 俊彦× 木戸, 淳一 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Background: Diabetes mellitus (DM) patients have a high prevalence of periodontitis. DM-associated periodontitis (DM-P) is characterized by severe inflammation and tissue destruction. To diagnose DM-P is important for cures of periodontitis and DM. The purpose of this study was to investigate the levels of glycated albumin (GA), a DM marker, and calprotectin, an inflammatory marker, in gingival crevicular fluid (GCF) from patients with periodontitis and DM. Methods: Seventy-eight subjects participated in this study were the patients with DM, chronic periodontitis (CP), DM-P and healthy individuals (H). GCF and blood were collected from four groups. GA and calprotectin in GCF were analyzed using western blotting and ELISA, and their levels were compared among H, DM, CP, and DM-P groups. GA and glycated hemoglobin (HbA1c) in blood were determined, and the correlation between GCF GA level and blood HbA1c or GA level was investigated. ROC analysis for GCF GA level to predict DM was performed. Results: GA was identified in GCF, and its amount and concentration in GCF samples from DM and DM-P were significantly higher than those of non-DM groups (H and CP). Calprotectin amount in GCF from CP and DM-P was significantly higher than that in H and DM groups. GCF GA level was positively correlated to blood HbA1c and GA level. ROC analysis of GCF GA level showed an optimal cut-off value to predict DM. Conclusions: GA showed a high level in GCF from DM patients. GA and calprotectin in GCF may be useful markers to diagnose DM-associated periodontitis. |
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言語 | en | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Diabetes | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Diagnosis | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Gingival crevicular fluid | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Periodontal medicine | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Calprotectin | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | diabetes mellitus | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | periodontics | |||||
書誌情報 |
en : Journal of Periodontology 巻 85, 号 12, p. 1667-1675, 発行日 2014-12-01 |
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収録物ID | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 00223492 | |||||
収録物ID | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 19433670 | |||||
収録物ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA00704406 | |||||
収録物ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA00704417 | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | Wiley | |||||
言語 | en | |||||
出版者 | ||||||
出版者 | American Academy of Periodontology | |||||
言語 | en | |||||
備考 | ||||||
言語 | ja | |||||
値 | 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開: 内容要旨 : LID201506111001.pdf 審査要旨 : LID201506111002.pdf 論文本文 : LID201601181001.pdf 本論文は, 著者Yukari Kajiuraの学位論文として提出され, 学位審査・授与の対象となっている。 学位授与者所属 : 徳島大学大学院口腔科学教育部(口腔科学専攻) |
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EID | ||||||
識別子 | 297853 | |||||
識別子タイプ | URI | |||||
言語 | ||||||
言語 | eng | |||||
報告番号 | ||||||
学位授与番号 | 甲第2806号 | |||||
学位記番号 | ||||||
言語 | ja | |||||
値 | 甲口第388号 | |||||
学位授与年月日 | ||||||
学位授与年月日 | 2015-03-23 | |||||
学位名 | ||||||
言語 | ja | |||||
学位名 | 博士(歯学) | |||||
学位授与機関 | ||||||
言語 | ja | |||||
学位授与機関名 | 徳島大学 |