WEKO3
アイテム
Long-term administration of whey alters atrophy, gene expression profiles and dysfunction of salivary glands in elderly rats
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2003188
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/20031887dbdc811-a487-4cb6-ad7e-335621dafd66
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
LID201611151001.pdf (68.3 KB)
|
|
|
LID201611151002.pdf (368 KB)
|
|
|
LID201702061004.pdf (525 KB)
|
|
Item type | 文献 / Documents(1) | |||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2016-11-15 | |||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||||||||||||||||||||||
出版社版DOI | ||||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||||||||||
関連識別子 | https://doi.org/10.1016/j.jff.2015.12.027 | |||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||
関連名称 | 10.1016/j.jff.2015.12.027 | |||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||
タイトル | Long-term administration of whey alters atrophy, gene expression profiles and dysfunction of salivary glands in elderly rats | |||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
タイトル別表記 | ||||||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | ホエーの長期間摂取が老齢ラット唾液腺の萎縮、遺伝子変化、機能低下に及ぼす効果 | |||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||
著者 |
ペクゾンカ, トーマス ダニエル
× ペクゾンカ, トーマス ダニエル
× Bragiel, Aneta M
× ホリカワ, ヒデアキ
× フクタ, カナ
× 吉岡, 昌美× 石川, 康子 |
|||||||||||||||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||||||||||
内容記述 | Salivary glands in elderly individuals commonly exhibit morphological changes and dysfunction resulting in xerostomia. Long-term (4-week) drinking of whey prevented and/or restored age-dependent decline of salivary volume and protein concentration, and atrophy of sublingual glands (SLGs) significantly in 88-week-old rats. The transcripts of 42 genes were up-regulated and 7 genes were down-regulated by more than 1.5-fold change with FDR ≦ 0.1 after whey-drinking. The expression levels of genes associated with salivary proteins and tissue repair were significantly increased, while those associated with lipid metabolism were decreased. Venn diagram analysis revealed that expressions of 13 genes, including Tcfap2b and Abpa, were induced significantly by whey-drinking. Furthermore, secretory protein levels in SLGs and saliva were revealed by immunoblot analysis. This is the first study to report that whey-administration can prevent and/or restore age-dependent atrophy and functional decline of SLGs in relation to gene expression and thus may serve as a functional food ingredient. | |||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||
主題 | Whey | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||
主題 | Aging | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||
主題 | DNA microarray | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||
主題 | Salivary glands | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||
主題 | Atrophy | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||||||||||
主題 | Dysfunction | |||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
en : Journal of Functional Foods 巻 21, p. 349-358, 発行日 2016-01-04 |
|||||||||||||||||||||||||
収録物ID | ||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 17564646 | |||||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||||
出版者 | Elsevier | |||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
備考 | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||
値 | 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開: 内容要旨 : LID201611151001.pdf 審査要旨 : LID201611151002.pdf 論文本文 : LID201702061004.pdf 著者の申請により要約(2016-11-15公開)に替えて論文本文を公開(2017-02-06) 本論文は, 著者Tomasz D Pieczonkaの学位論文として提出され, 学位審査・授与の対象となっている。 学位授与者所属 : 徳島大学大学院口腔科学教育部(口腔科学専攻) |
|||||||||||||||||||||||||
権利情報 | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||
権利情報 | © 2016. This manuscript version is made available under the CC-BY-NC-ND 4.0 license http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |||||||||||||||||||||||||
EID | ||||||||||||||||||||||||||
識別子 | 364133 | |||||||||||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||||||||||
報告番号 | ||||||||||||||||||||||||||
学位授与番号 | 甲第2978号 | |||||||||||||||||||||||||
学位記番号 | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||
値 | 甲口第412号 | |||||||||||||||||||||||||
学位授与年月日 | ||||||||||||||||||||||||||
学位授与年月日 | 2016-09-23 | |||||||||||||||||||||||||
学位名 | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||
学位名 | 博士(学術) | |||||||||||||||||||||||||
学位授与機関 | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||
学位授与機関名 | 徳島大学 |