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  1. 資料タイプ別
  2. 博士論文
  3. 博士(栄養学)
  4. 課程博士

Development of a simple and objective evaluation method for thickened liquids using funnels

https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2004783
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2004783
b486e196-2e9b-424a-b75d-89eb6c989aa0
名前 / ファイル ライセンス アクション
k3141_abstract_review.pdf k3141_abstract_review.pdf (339 KB)
k3141_fulltext.pdf k3141_fulltext.pdf (1.27 MB)
Item type 文献 / Documents(1)
公開日 2018-06-01
アクセス権
アクセス権 open access
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_db06
資源タイプ doctoral thesis
出版社版DOI
関連識別子 https://doi.org/10.1111/jtxs.12235
関連名称 10.1111/jtxs.12235
出版タイプ
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
タイトル
タイトル Development of a simple and objective evaluation method for thickened liquids using funnels
タイトル別表記
その他のタイトル ロートを用いた客観的な簡易とろみ評価方法の開発
著者 渡邊, 英美

× 渡邊, 英美

ja 渡邊, 英美

ja-Kana ワタナベ, エミ

en Watanabe, Emi

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ヤマガタ, ヨシエ

× ヤマガタ, ヨシエ

ja ヤマガタ, ヨシエ

ja-Kana ヤマガタ, ヨシエ

en Yamagata, Yoshie

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コギリマ, ミホ

× コギリマ, ミホ

ja コギリマ, ミホ

ja-Kana コギリマ, ミホ

en Kogirima, Miho

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宮本, 賢一

× 宮本, 賢一

WEKO 1574
徳島大学 教育研究者総覧 60127/profile-ja.html
e-Rad 70174208

ja 宮本, 賢一
ISNI

ja-Kana ミヤモト, ケンイチ

en Miyamoto, Ken-ichi

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カヤシタ, ジュン

× カヤシタ, ジュン

ja カヤシタ, ジュン

ja-Kana カヤシタ, ジュン

en Kayashita, Jun

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抄録
内容記述 Some patients with dysphagia are prone to aspiration of low-viscosity liquids. Thickened liquids are often used in attempts to prevent aspiration. The patients should be given thickened liquids with suitable thickness, and the thickness should be constant at all time. While rotational and cone-and-plate viscometers are used for the evaluation of thickened liquids, they are high-precision and expensive equipment. To control the thickness of liquids, a simple and objective evaluation method is thus necessary. We developed a method to evaluate thickened liquids using funnels, and verified the appropriateness of this method. We measured the outflow times of five thickened liquids through funnels. One of the thickened liquids was a commercially available nutritional supplement, another was made with a thickening agent that contained guar gum, and all others were made with a thickening agent that contained xanthan gum. Four funnels with different stem sizes were tested. We found that the outflow time of thickened liquids through a funnel depended on their viscosities at a shear rate between 10 and 50 s–1, when the average inner diameter of the stem was in the range of 5.3–9.0 mm, and the volume of the liquid poured into the funnel was 30 mL. The correlation coefficient between the value of the sensory evaluation and the outflow time of the funnel with an average stem ID of 5.3 mm was 0.946. Therefore, this method may be useful in hospital and nursing home kitchens for evaluating thickened liquids.
キーワード
主題 dysphagia
キーワード
主題 viscosity
キーワード
主題 thickened liquids
キーワード
主題 swallowing
書誌情報 en : Journal of Texture Studies

巻 48, 号 3, p. 198-204, 発行日 2016-10-26
収録物ID
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 17454603
収録物ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA00253781
出版者
出版者 Wiley Periodicals
備考
値 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開
本論文は, 著者Emi Watanabeの学位論文として提出され, 学位審査・授与の対象となっている。
学位授与者所属 : 徳島大学大学院栄養生命科学教育部(人間栄養科学専攻)
EID
識別子 328013
言語
言語 eng
報告番号
学位授与番号 甲第3141号
学位記番号
値 甲栄第250号
学位授与年月日
学位授与年月日 2018-03-23
学位名
学位名 博士(栄養学)
学位授与機関
学位授与機関名 徳島大学
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Ver.1 2024-10-28 05:39:55.566725
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