WEKO3
アイテム
Effect of olive oil consumption on aging in a senescence-accelerated mouse-prone 8 (SAMP8) model
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2006461
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2006461169fc7b7-3d94-43b9-ba88-0dd032bba500
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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k3276_abstract_review.pdf (188 KB)
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k3276_fulltext.pdf (417 KB)
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Item type | 文献 / Documents(1) | |||||||||||||||||
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公開日 | 2019-06-13 | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||||||||||||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||||||||||||||
出版社版DOI | ||||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||
関連識別子 | https://doi.org/10.2152/jmi.66.241 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
関連名称 | 10.2152/jmi.66.241 | |||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | Effect of olive oil consumption on aging in a senescence-accelerated mouse-prone 8 (SAMP8) model | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
タイトル別表記 | ||||||||||||||||||
その他のタイトル | Senescence-accelerated mouse-prone 8 (SAMP8)マウスにおけるオリーブオイル摂取の老化への効果 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
タイトル別表記 | ||||||||||||||||||
その他のタイトル | Effects of olive oil in SAMP8 mice | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
著者 |
板東, 正浩
× 板東, 正浩
× 升本, 早枝子
× 黒田, 雅士× 堤, 理恵× 阪上, 浩 |
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抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Background : Mediterranean diets have been linked to a reduced risk of cancer, vascular illnesses, Parkinson’s and Alzheimer’s disease. Olive oil is the primary fat source in the Mediterranean diet ; however, only a few studies have investigated the effect of olive oil on aging. In the present study, we aimed to determine whether consumption of olive oil significantly influences aging and memory in senescence-accelerated mouse-prone 8 (SAMP8). Methods : SAMP8 and senescence-accelerated mouse resistant 1 (SAMR1) mice were fed either 7% soy oil or 1% olive oil and 6% soy oil during a six-month study period. Reduction in memory in passive avoidance learning was examined after two months from the initiation of the experiment. Results : The weight of organs including the liver, kidney, spleen, and fat tissue changed significantly and memory performance was reduced in SAMP8 than in SAMR1 mice. There were no significant differences in SAMP8 and SAMR1 mice; however, blood triglyceride level decreased significantly in SAMP8 mice fed on olive oil. Conclusions : These results suggest that consuming olive oil may not have a protective role in aging and memory recall, but beneficial effects may be related to improvement in lipid metabolism. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Mediterranean diet | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | olive oil | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | MUFA | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | SAMP8 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | aging | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | passive avoidance | |||||||||||||||||
書誌情報 |
en : The Journal of Medical Investigation 巻 66, 号 3-4, p. 241-247, 発行日 2019-08 |
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収録物ID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 13496867 | |||||||||||||||||
収録物ID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 13431420 | |||||||||||||||||
収録物ID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AA12022913 | |||||||||||||||||
収録物ID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AA11166929 | |||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | Tokushima University Faculty of Medicine | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
備考 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
値 | 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開 本論文は,著者Masahiro Bandoの学位論文として提出され,学位審査・授与の対象となっている。 学位授与者所属 : 徳島大学大学院栄養生命科学教育部(人間栄養科学専攻) |
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EID | ||||||||||||||||||
識別子 | 367799 | |||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||
報告番号 | ||||||||||||||||||
学位授与番号 | 甲第3276号 | |||||||||||||||||
学位記番号 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
値 | 甲栄第265号 | |||||||||||||||||
学位授与年月日 | ||||||||||||||||||
学位授与年月日 | 2019-03-22 | |||||||||||||||||
学位名 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
学位名 | 博士(栄養学) | |||||||||||||||||
学位授与機関 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
学位授与機関名 | 徳島大学 |