WEKO3
アイテム
Enhancement of electroencephalogram activity in the theta-band range during unmatched olfactory-taste stimulation
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2007610
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/20076108b0b6158-29b2-463a-a884-b9687a42d9a7
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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k3379_abstract.pdf (138 KB)
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k3379_review.pdf (54.5 KB)
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k3379_fulltext.pdf (651 KB)
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Item type | 文献 / Documents(1) | |||||||||||
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公開日 | 2020-05-14 | |||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||||||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||||||||
出版社版DOI | ||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | https://doi.org/10.1007/s12576-019-00674-9 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
関連名称 | 10.1007/s12576-019-00674-9 | |||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Enhancement of electroencephalogram activity in the theta-band range during unmatched olfactory-taste stimulation | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
タイトル別表記 | ||||||||||||
その他のタイトル | 匂いと味が一致しない刺激が与えられた場合の脳波活動に見られるシータ帯域の増加 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
著者 |
前田, さおり
× 前田, さおり
× 吉村, 弘 |
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | This study aimed to investigate how odor stimulation affects taste perception. Electroencephalogram (EEG) signals were measured from the frontal region of the head in normal subjects, and frequency analyses were performed. Each odor stimulation was delivered while the subject tasted chocolate, using chocolate paste as the odorant for ‘matched odor stimulation’, and garlic paste for ‘unmatched odor stimulation’. Differences appeared in EEG signals. Comparing frequencies of EEGs under ‘unmatched odor stimulation’ with those under ‘matched odor stimulation’ showed that the occupancy rate of the theta-frequency band under ‘unmatched odor stimulation’ was higher than that under ‘matched odor stimulation’. Interestingly, a negative correlation existed between the occupancy rate of the theta-frequency band and the subjective feeling of chocolate sweetness. The present findings suggest that when we receive unmatched smell against the foods, subjective feelings are disturbed, and theta-band brain activity is increased while cross-checking the unmatched information. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Electroencephalogram | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Fast Fourier Transform analysis | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Smell | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Taste | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Theta | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | EEG | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | FFT | |||||||||||
書誌情報 |
en : The Journal of Physiological Sciences 巻 69, 号 4, p. 613-621, 発行日 2019-04-04 |
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収録物ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 18806546 | |||||||||||
収録物ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 18806562 | |||||||||||
収録物ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AA12129145 | |||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | The Physiological Society of Japan | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | Springer Japan KK | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
備考 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
値 | 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開 本論文は,著者Saori Maedaの学位論文として提出され,学位審査・授与の対象となっている。 This is a post-peer-review, pre-copyedit version of an article published in The Journal of Physiological Sciences. The final authenticated version is available online at: https://doi.org/10.1007/s12576-019-00674-9 学位授与者所属 : 徳島大学大学院口腔科学教育部(口腔科学専攻) |
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権利情報 | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
権利情報 | © The Physiological Society of Japan and Springer Japan KK, part of Springer Nature 2019 | |||||||||||
EID | ||||||||||||
識別子 | 358292 | |||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
報告番号 | ||||||||||||
学位授与番号 | 甲第3379号 | |||||||||||
学位記番号 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
値 | 甲口第458号 | |||||||||||
学位授与年月日 | ||||||||||||
学位授与年月日 | 2020-03-12 | |||||||||||
学位名 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
学位名 | 博士(歯学) | |||||||||||
学位授与機関 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
学位授与機関名 | 徳島大学 |