WEKO3
アイテム
Analysis of cereal extracts as conditioning solutes to suppress the initial attachment of Escherichia coli to abiotic surfaces
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2007613
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2007613e67a72d7-7fa4-4fe7-9d61-116b2043f188
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 文献 / Documents(1) | |||||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2020-05-20 | |||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||||||||||||||||||||||
出版社版DOI | ||||||||||||||||||||||||||
関連識別子 | https://doi.org/10.1007/s00217-020-03444-9 | |||||||||||||||||||||||||
関連名称 | 10.1007/s00217-020-03444-9 | |||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||
タイトル | Analysis of cereal extracts as conditioning solutes to suppress the initial attachment of Escherichia coli to abiotic surfaces | |||||||||||||||||||||||||
タイトル別表記 | ||||||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | 非微生物素材表面への大腸菌の初期付着を抑制する穀類抽出液の分析 | |||||||||||||||||||||||||
著者 |
酒井, 仁美
× 酒井, 仁美
WEKO
1272
× 酒井, 徹
WEKO
1196
× Badr, Hoida Ali Badr
× 金丸, 芳× 横井川, 久己男
WEKO
1242
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | We examined the initial attachment of E. coli to abiotic surfaces conditioned with cereal extracts. The extracts were water-soluble fractions prepared from flours of barley, quinoa, rice and wheat. Strains used were E. coli ATCC 8739, E. coli NBRC 3301, E. coli NBRC 3302, E. coli NBRC 13168, E. coli NBRC 13891, and E. coli O157:H7 sakai. When surfaces of glass and stainless steel were conditioned at 25°C for 30 min with 0.5% cereal extracts, significantly lower numbers of E. coli cells attached to the conditioned surfaces than unconditioned ones, irrespective of strains used. The highest activity in reduction of the number of E. coli cells attached to the abiotic surfaces was found in the wheat extract. The suppressive activity was stable after treatments of the extract by autoclave and enzymatic digestion with α-amylase and Proteinase K. We purified the active compound by ammonium sulfate fractionation and gel filtration with HiPrep 16/60 Sephacryl S-200 HR after the enzymatic treatments. The purified compound showed an average molecular mass of about 300 kDa by light-scattering measurements. Analyses of its components indicated that the active compound was arabinoxylan; the molar ratios were 1.0 (arabinose) to 2.46 (xylose). Commercially available arabinoxylan (average molecular mass: 370 kDa) also showed the similar activity. To our knowledge, this is the first report on a dietary fiber from cereals which suppresses the initial attachment of E. coli to abiotic surfaces. | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
主題 | Cereals | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
主題 | Escherichia coli | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
主題 | Attachment | |||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||
主題 | Abiotic materials | |||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
en : European Food Research and Technology 巻 246, 号 5, p. 947-953, 発行日 2020-03-02 |
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収録物ID | ||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 14382377 | |||||||||||||||||||||||||
収録物ID | ||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 14382385 | |||||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||||
出版者 | Springer | |||||||||||||||||||||||||
備考 | ||||||||||||||||||||||||||
値 | 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開 本論文は,著者Hitomi Sakaiの学位論文として提出され,学位審査・授与の対象となっている。 This is a post-peer-review, pre-copyedit version of an article published in European Food Research and Technology. The final authenticated version is available online at: https://doi.org/10.1007/s00217-020-03444-9 学位授与者所属 : 徳島大学大学院栄養生命科学教育部(人間栄養科学専攻) |
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EID | ||||||||||||||||||||||||||
識別子 | 363266 | |||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||||||||||
報告番号 | ||||||||||||||||||||||||||
学位授与番号 | 甲第3411号 | |||||||||||||||||||||||||
学位記番号 | ||||||||||||||||||||||||||
値 | 甲栄第272号 | |||||||||||||||||||||||||
学位授与年月日 | ||||||||||||||||||||||||||
学位授与年月日 | 2020-03-12 | |||||||||||||||||||||||||
学位名 | ||||||||||||||||||||||||||
学位名 | 博士(栄養学) | |||||||||||||||||||||||||
学位授与機関 | ||||||||||||||||||||||||||
学位授与機関名 | 徳島大学 |