WEKO3
アイテム
Suppressive effects of quercetin on hydrogen peroxide-induced caveolin-1 phosphorylation in endothelial cells
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2008998
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2008998313a7c9a-cefe-45cc-8ffd-0736a0b9e74e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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k3510_abstract_review.pdf (180 KB)
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k3510_fulltext.pdf (771 KB)
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Item type | 文献 / Documents(1) | |||||||||||
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公開日 | 2021-06-22 | |||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||||||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||||||||
出版社版DOI | ||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | https://doi.org/10.3164/jcbn.20-190 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
関連名称 | 10.3164/jcbn.20-190 | |||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Suppressive effects of quercetin on hydrogen peroxide-induced caveolin-1 phosphorylation in endothelial cells | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
タイトル別表記 | ||||||||||||
その他のタイトル | 血管内皮細胞における過酸化水素誘導のカベオリン-1リン酸化に対するケルセチンの抑制効果 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
著者 |
河井(近藤), あかり
× 河井(近藤), あかり
× 酒井, 徹× 寺尾, 純二× 向井, 理恵 |
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Caveolin-1 is a major protein of the caveolae structure in vascular endothelial cell membrane. Phosphorylation of caveolin-1 is one of the initial events leading to exacerbation of vascular permeability caused by oxidative stress. Although quercetin is known to be an anti-atherosclerosis factor that acts as a dietary antioxidant, little is known about its role in the regulation of caveolin-1 phosphorylation. In this study, we investigated the inhibitory effect of quercetin on hydrogen peroxide-induced caveolin-1 phosphorylation in human umbilical vein endothelial cells. Quercetin inhibited caveolin-1 phosphorylation in cells pretreated with quercetin for 24 h and then exposed to hydrogen peroxide. However, quercetin 3-O-β-glucuronide, a conjugated metabolite of quercetin, did not exert this inhibitory effect. Exposure to hydrogen peroxide increased vascular permeability and reduced mRNA expression of the intercellular adhesion protein, vascular endothelial cadherin (VE-cadherin). By contrast, pretreatment with quercetin suppressed the increase in vascular permeability and decreased VE-cadherin expression. These results indicate that deconjugated quercetin can play a role in the prevention of altered vascular permeability under oxidative stress by suppressing caveolin-1 phosphorylation. Thus, dietary quercetin may be beneficial for the maintenance of endothelial cell function. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | quercetin | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | caveolae | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | caveolin-1 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | hydrogen peroxide | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | vascular endothelium | |||||||||||
書誌情報 |
en : Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition 巻 69, 号 1, p. 28-36, 発行日 2021-07-01 |
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収録物ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 09120009 | |||||||||||
収録物ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 18805086 | |||||||||||
収録物ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AA10710201 | |||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | Society for Free Radical Research Japan | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
備考 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
値 | 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開 本論文は,著者Akari Kondo-Kawaiの学位論文として提出され,学位審査・授与の対象となっている。 学位授与者所属 : 徳島大学大学院栄養生命科学教育部(人間栄養科学専攻) |
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権利情報 | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
権利情報 | © 2020 Society for Free Radical Research Japan This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives License. https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ |
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EID | ||||||||||||
識別子 | 384044 | |||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
報告番号 | ||||||||||||
学位授与番号 | 甲第3510号 | |||||||||||
学位記番号 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
値 | 甲栄第284号 | |||||||||||
学位授与年月日 | ||||||||||||
学位授与年月日 | 2021-03-23 | |||||||||||
学位名 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
学位名 | 博士(栄養学) | |||||||||||
学位授与機関 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
学位授与機関名 | 徳島大学 |