WEKO3
アイテム
Suppressive effects of quercetin on hydrogen peroxide-induced caveolin-1 phosphorylation in endothelial cells
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2008998
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2008998313a7c9a-cefe-45cc-8ffd-0736a0b9e74e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 文献 / Documents(1) | |||||||||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2021-06-22 | |||||||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||||||||||||||||||||||||||
出版社版DOI | ||||||||||||||||||||||||||||||
関連識別子 | https://doi.org/10.3164/jcbn.20-190 | |||||||||||||||||||||||||||||
関連名称 | 10.3164/jcbn.20-190 | |||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||||||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | Suppressive effects of quercetin on hydrogen peroxide-induced caveolin-1 phosphorylation in endothelial cells | |||||||||||||||||||||||||||||
タイトル別表記 | ||||||||||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | 血管内皮細胞における過酸化水素誘導のカベオリン-1リン酸化に対するケルセチンの抑制効果 | |||||||||||||||||||||||||||||
著者 |
河井(近藤), あかり
× 河井(近藤), あかり
× 酒井, 徹
WEKO
1196
× 寺尾, 純二
WEKO
170
× 向井, 理恵
WEKO
410
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抄録 | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | Caveolin-1 is a major protein of the caveolae structure in vascular endothelial cell membrane. Phosphorylation of caveolin-1 is one of the initial events leading to exacerbation of vascular permeability caused by oxidative stress. Although quercetin is known to be an anti-atherosclerosis factor that acts as a dietary antioxidant, little is known about its role in the regulation of caveolin-1 phosphorylation. In this study, we investigated the inhibitory effect of quercetin on hydrogen peroxide-induced caveolin-1 phosphorylation in human umbilical vein endothelial cells. Quercetin inhibited caveolin-1 phosphorylation in cells pretreated with quercetin for 24 h and then exposed to hydrogen peroxide. However, quercetin 3-O-β-glucuronide, a conjugated metabolite of quercetin, did not exert this inhibitory effect. Exposure to hydrogen peroxide increased vascular permeability and reduced mRNA expression of the intercellular adhesion protein, vascular endothelial cadherin (VE-cadherin). By contrast, pretreatment with quercetin suppressed the increase in vascular permeability and decreased VE-cadherin expression. These results indicate that deconjugated quercetin can play a role in the prevention of altered vascular permeability under oxidative stress by suppressing caveolin-1 phosphorylation. Thus, dietary quercetin may be beneficial for the maintenance of endothelial cell function. | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | quercetin | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | caveolae | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | caveolin-1 | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | hydrogen peroxide | |||||||||||||||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||||||||||||||
主題 | vascular endothelium | |||||||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
en : Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition 巻 69, 号 1, p. 28-36, 発行日 2021-07-01 |
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収録物ID | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 09120009 | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物ID | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 18805086 | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物ID | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AA10710201 | |||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||||||||||||||
出版者 | Society for Free Radical Research Japan | |||||||||||||||||||||||||||||
備考 | ||||||||||||||||||||||||||||||
値 | 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開 本論文は,著者Akari Kondo-Kawaiの学位論文として提出され,学位審査・授与の対象となっている。 学位授与者所属 : 徳島大学大学院栄養生命科学教育部(人間栄養科学専攻) |
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権利情報 | ||||||||||||||||||||||||||||||
権利情報 | © 2020 Society for Free Radical Research JapanThis is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives License. | |||||||||||||||||||||||||||||
EID | ||||||||||||||||||||||||||||||
識別子 | 384044 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||||||||||||||
報告番号 | ||||||||||||||||||||||||||||||
学位授与番号 | 甲第3510号 | |||||||||||||||||||||||||||||
学位記番号 | ||||||||||||||||||||||||||||||
値 | 甲栄第284号 | |||||||||||||||||||||||||||||
学位授与年月日 | ||||||||||||||||||||||||||||||
学位授与年月日 | 2021-03-23 | |||||||||||||||||||||||||||||
学位名 | ||||||||||||||||||||||||||||||
学位名 | 博士(栄養学) | |||||||||||||||||||||||||||||
学位授与機関 | ||||||||||||||||||||||||||||||
学位授与機関名 | 徳島大学 |