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  1. 資料タイプ別
  2. 博士論文
  3. 博士(医学)
  4. 課程博士

Accuracy of an Artificial Intelligence–Based Model for Estimating Leftover Liquid Food in Hospitals : Validation Study

https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2010359
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2010359
9f0bb14c-a83c-4a50-848a-172a60fd47a1
名前 / ファイル ライセンス アクション
k3690_abstract.pdf k3690_abstract.pdf (134 KB)
k3690_review.pdf k3690_review.pdf (120 KB)
k3690_fulltext.pdf k3690_fulltext.pdf (1.74 MB)
license.icon
Item type 文献 / Documents(1)
公開日 2022-11-25
アクセス権
アクセス権 open access
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_db06
資源タイプ doctoral thesis
出版社版DOI
関連識別子 https://doi.org/10.2196/35991
関連名称 10.2196/35991
出版タイプ
出版タイプ NA
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43
タイトル
タイトル Accuracy of an Artificial Intelligence–Based Model for Estimating Leftover Liquid Food in Hospitals : Validation Study
タイトル別表記
その他のタイトル 人工知能を用いた病院流動食の残量推定の精度 : 検証研究
著者 田木, 真和

× 田木, 真和

WEKO 1219
徳島大学 教育研究者総覧 74678/profile-ja.html

ja 田木, 真和
ISNI

ja-Kana タギ, マサト

en Tagi, Masato

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タジリ, マリ

× タジリ, マリ

ja タジリ, マリ

ja-Kana タジリ, マリ

en Tajiri, Mari

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濵田, 康弘

× 濵田, 康弘

WEKO 631
徳島大学 教育研究者総覧 261537/profile-ja.html
e-Rad_Researcher 30397830

ja 濵田, 康弘
ISNI

ja-Kana ハマダ, ヤスヒロ

en Hamada, Yasuhiro

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若田, 好史

× 若田, 好史

ja 若田, 好史

ja-Kana ワカタ, ヨシフミ

en Wakata, Yoshifumi

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単, 暁

× 単, 暁

WEKO 1183
徳島大学 教育研究者総覧 365855/profile-ja.html

ja 単, 暁
ISNI

ja-Kana タン, ギョウ

en Shan, Xiao

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尾崎, 和美

× 尾崎, 和美

WEKO 1705
徳島大学 教育研究者総覧 60420/profile-ja.html
e-Rad 90214121

ja 尾崎, 和美
ISNI

ja-Kana オザキ, カズミ

en Ozaki, Kazumi

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クボタ, マサノリ

× クボタ, マサノリ

ja クボタ, マサノリ

ja-Kana クボタ, マサノリ

en Kubota, Masanori

Search repository
アマノ, ソウスケ

× アマノ, ソウスケ

ja アマノ, ソウスケ

ja-Kana アマノ, ソウスケ

en Amano, Sosuke

Search repository
阪上, 浩

× 阪上, 浩

WEKO 365
徳島大学 教育研究者総覧 186826/profile-ja.html
e-Rad_Researcher 60372645

ja 阪上, 浩
ISNI

ja-Kana サカウエ, ヒロシ

en Sakaue, Hiroshi

Search repository
鈴木, 佳子

× 鈴木, 佳子

ja 鈴木, 佳子

ja-Kana スズキ, ヨシコ

en Suzuki, Yoshiko

Search repository
廣瀬, 隼

× 廣瀬, 隼

WEKO 899
徳島大学 教育研究者総覧 334007/profile-ja.html

ja 廣瀬, 隼
ISNI

ja-Kana ヒロセ, ジュン

en Hirose, Jun

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抄録
内容記述 Background: An accurate evaluation of the nutritional status of malnourished hospitalized patients at a higher risk of complications, such as frailty or disability, is crucial. Visual methods of estimating food intake are popular for evaluating the nutritional status in clinical environments. However, from the perspective of accurate measurement, such methods are unreliable.
Objective: The accuracy of estimating leftover liquid food in hospitals using an artificial intelligence (AI)–based model was compared to that of visual estimation.
Methods: The accuracy of the AI-based model (AI estimation) was compared to that of the visual estimation method for thin rice gruel as staple food and fermented milk and peach juice as side dishes. A total of 576 images of liquid food (432 images of thin rice gruel, 72 of fermented milk, and 72 of peach juice) were used. The mean absolute error, root mean squared error, and coefficient of determination (R2) were used as metrics for determining the accuracy of the evaluation process. Welch t test and the confusion matrix were used to examine the difference of mean absolute error between AI and visual estimation.
Results: The mean absolute errors obtained through the AI estimation approach were 0.63 for fermented milk, 0.25 for peach juice, and 0.85 for the total. These were significantly smaller than those obtained using the visual estimation approach, which were 1.40 (P<.001) for fermented milk, 0.90 (P<.001) for peach juice, and 1.03 (P=.009) for the total. By contrast, the mean absolute error for thin rice gruel obtained using the AI estimation method (0.99) did not differ significantly from that obtained using visual estimation (0.99). The confusion matrix for thin rice gruel showed variation in the distribution of errors, indicating that the errors in the AI estimation were biased toward the case of many leftovers. The mean squared error for all liquid foods tended to be smaller for the AI estimation than for the visual estimation. Additionally, the coefficient of determination (R2) for fermented milk and peach juice tended to be larger for the AI estimation than for the visual estimation, and the R2 value for the total was equal in terms of accuracy between the AI and visual estimations.
Conclusions: The AI estimation approach achieved a smaller mean absolute error and root mean squared error and a larger coefficient of determination (R2) than the visual estimation approach for the side dishes. Additionally, the AI estimation approach achieved a smaller mean absolute error and root mean squared error compared to the visual estimation method, and the coefficient of determination (R2) was similar to that of the visual estimation method for the total. AI estimation measures liquid food intake in hospitals more precisely than visual estimation, but its accuracy in estimating staple food leftovers requires improvement.
キーワード
主題 artificial intelligence
キーワード
主題 convolutional neural network
キーワード
主題 food intake
キーワード
主題 liquid food
キーワード
主題 nutrition management
キーワード
主題 neural network
キーワード
主題 machine learning
キーワード
主題 malnourished
キーワード
主題 malnourishment
キーワード
主題 model
キーワード
主題 hospital
キーワード
主題 patient
キーワード
主題 nutrition
キーワード
主題 food consumption
キーワード
主題 dietary intake
キーワード
主題 diet
書誌情報 en : JMIR Formative Research

巻 6, 号 5, p. e35991, 発行日 2022-05-10
収録物ID
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2561326X
出版者
出版者 JMIR Publications
備考
値 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開
本論文は,著者Masato Tagiの学位論文として提出され,学位審査・授与の対象となっている。
学位授与者所属 : 徳島大学大学院医学研究科(医学専攻)
権利情報
権利情報 This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work, first published in JMIR Formative Research, is properly cited. The complete bibliographic information, a link to the original publication on https://formative.jmir.org, as well as this copyright and license information must be included.
EID
識別子 387992
言語
言語 eng
報告番号
学位授与番号 甲第3690号
学位記番号
値 甲医第1555号
学位授与年月日
学位授与年月日 2023-03-23
学位名
学位名 博士(医学)
学位授与機関
学位授与機関名 徳島大学
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Ver.1 2024-12-12 08:03:09.134161
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