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  1. 資料タイプ別
  2. 学術雑誌論文

Dietary therapy with low protein genmai (brown rice) to improve the gut-kidney axis and reduce CKD progression

https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2011222
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2011222
1ed68cd4-e94d-40f5-bb56-85713f0425c8
名前 / ファイル ライセンス アクション
apjcn_31_3_341.pdf apjcn_31_3_341.pdf (1.32 MB)
Item type 文献 / Documents(1)
公開日 2024-06-18
アクセス権
アクセス権 open access
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ journal article
出版社版DOI
関連識別子 https://doi.org/10.6133/apjcn.202209_31(3).0001
関連名称 10.6133/apjcn.202209_31(3).0001
出版タイプ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
タイトル
タイトル Dietary therapy with low protein genmai (brown rice) to improve the gut-kidney axis and reduce CKD progression
タイトル別表記
その他のタイトル Low protein fermented genmai for CKD
著者 ワタナベ, ショウ

× ワタナベ, ショウ

ja ワタナベ, ショウ

ja-Kana ワタナベ, ショウ

en Watanabe, Shaw

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アダチ, キョウカ

× アダチ, キョウカ

ja アダチ, キョウカ

ja-Kana アダチ, キョウカ

en Adachi, Kyoka

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𦚰野, 修

× 𦚰野, 修

WEKO 1429
徳島大学 教育研究者総覧 375084/profile-ja.html
e-Rad 50265823

ja 𦚰野, 修
ISNI

ja-Kana ワキノ, シュウ

en Wakino, Shu

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ヒサダ, タカヒサ

× ヒサダ, タカヒサ

ja ヒサダ, タカヒサ

ja-Kana ヒサダ, タカヒサ

en Hisada, Takahisa

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モチヅキ, ジュン

× モチヅキ, ジュン

ja モチヅキ, ジュン

ja-Kana モチヅキ, ジュン

en Mochizuki, Jun

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抄録
内容記述 Low protein rice can be part of a nutritionally adequate dietary pattern in the prevention of chronic kidney disease. We developed a low protein fermented genmai (brown rice) LPFG) to improve chronic kidney disease (CKD) management. The principal functional features of brown rice are retained in LPFG, lessening the negative spiral of gut-kidney associative spiral attributable to uremic dysbiosis and a leaky gut. LPFG is characterized by (1) an energy value the same as white rice, (2) a protein content less than 0.2 g/ 100 g, (3) a potassium content almost zero, (4) phosphorus less than a quarter that of conventional rice, (5) the presence of dietary fiber, (6) having γ-oryzanol, and (7) antioxidant activity. Dietary therapy for CKD patients is challenged by the joint needs to provide enough energy and to restrict protein. Patients replaced staple foods with LPFG without side dish restriction. Preliminary study of intervention with 3 months of LPFG reduced constipation probably by increased Blautia wexlerae, Bifidobacteria, acetic acid, and a decrease in potentially harmful bacteria. Protein intake decreased from 60 to 50 g per day. Urinary protein excretion decreased from 510 to 300 mg per day, and β2-microglobulin from 926 to 250 μg/L. Adherence to the LPFG diet enabled improvement in glomerular and tubular function.
キーワード
主題 chronic kidney disease (CKD)
キーワード
主題 dietary therapy
キーワード
主題 fermented low protein genmai (LPFG)
キーワード
主題 dysbiosis
キーワード
主題 leaky gut
書誌情報 en : Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition

巻 31, 号 3, p. 341-347, 発行日 2022-09
収録物ID
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 09647058
収録物ID
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 14406047
収録物ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11057399
出版者
出版者 HEC Press
EID
識別子 400898
言語
言語 eng
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Ver.1 2024-12-12 10:02:16.133756
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