WEKO3
アイテム
Protective effects of resveratrol against 5-fluorouracil-induced oxidative stress and inflammatory responses in human keratinocytes
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2009295
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2009295ce5ca759-f56c-447d-929d-e08605499829
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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k3541_abstract.pdf (203 KB)
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k3541_review.pdf (52.6 KB)
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k3541_fulltext.pdf (978 KB)
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Item type | 文献 / Documents(1) | |||||||||||
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公開日 | 2021-10-13 | |||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||||||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||||||||
出版社版DOI | ||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||
関連識別子 | https://doi.org/10.3164/jcbn.21-23 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
関連名称 | 10.3164/jcbn.21-23 | |||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | Protective effects of resveratrol against 5-fluorouracil-induced oxidative stress and inflammatory responses in human keratinocytes | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
タイトル別表記 | ||||||||||||
その他のタイトル | ヒト角化上皮細胞における5-FU誘発性酸化ストレスおよび炎症応答に対するresveratrolの保護効果 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
著者 |
陳, 舒
× 陳, 舒
× 玉木, 直文× 工藤, 保誠× 常松, 貴明× 三木, かなめ× 石丸, 直澄× 伊藤, 博夫 |
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抄録 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | Although 5-fluorouracil (5-FU) is currently used as an anti-cancer chemotherapy, adverse effects such as oral mucositis potentially limit its clinical application. Additionally, the prevention of 5-FU-induced side effects are scarce. Resveratrol is known to decrease oxidative damage and inflammation. In this study, we examined the protective effects of resveratrol on 5-FU-induced oxidative stress and inflammatory responses in normal human keratinocytes (HaCaT cell) as in vitro oral mucositis model. HaCaT cells were exposed to 5-FU and simultaneously treated with resveratrol. The effects of resveratrol on 5-FU-induced cytotoxicity were evaluated using cell viability assay. The production of reactive oxygen species (ROS) was measured using a fluorescence spectrophotometer. The effects of resveratrol on nuclear factor erythroid 2-related factor 2 (Nrf2), silent information regulator transcript-1 (SIRT-1), and nuclear factor kappa B (NF-κB) signaling and inflammatory cytokine expression were examined. Resveratrol suppressed 5-FU-induced overproduction of ROS by upregulating anti-oxidant defense genes through Nrf2 activation and SIRT-1 expression. Concerning inflammatory responses, resveratrol suppressed the 5-FU-induced expression of pro-inflammatory cytokines via NF-κB nuclear translocation. Conversely, N-acetylcysteine reduced ROS levels without affecting the expression of pro-inflammatory cytokines. Resveratrol might be useful for preventing 5-FU-induced adverse effects by activating anti-oxidant and anti-inflammatory responses. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | oxidative stress | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | inflammation | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | oral mucositis | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | antioxidant | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | human normal keratinocyte | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | resveratrol | |||||||||||
書誌情報 |
en : Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition 巻 69, 号 3, p. 238-246, 発行日 2021-11-01 |
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収録物ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 09120009 | |||||||||||
収録物ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 18805086 | |||||||||||
収録物ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AA10710201 | |||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | Society for Free Radical Research Japan | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
備考 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
値 | 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開 本論文は,著者Shu Chenの学位論文として提出され,学位審査・授与の対象となっている。 学位授与者所属 : 徳島大学大学院口腔科学教育部(口腔科学専攻) |
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権利情報 | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
権利情報 | This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/). | |||||||||||
EID | ||||||||||||
識別子 | 386015 | |||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||
報告番号 | ||||||||||||
学位授与番号 | 甲第3541号 | |||||||||||
学位記番号 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
値 | 甲口第472号 | |||||||||||
学位授与年月日 | ||||||||||||
学位授与年月日 | 2021-09-09 | |||||||||||
学位名 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
学位名 | 博士(歯学) | |||||||||||
学位授与機関 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
学位授与機関名 | 徳島大学 |