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アイテム
UV-LED irradiation reduces the infectivity of herpes simplex virus type 1 by targeting different viral components depending on the peak wavelength
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2009879
https://tokushima-u.repo.nii.ac.jp/records/2009879cb7da1d0-2ec7-4ed1-857e-a697895df547
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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k3602_abstract_review.pdf (177 KB)
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k3602_fulltext.pdf (3.45 MB)
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Item type | 文献 / Documents(1) | |||||||||||||||||
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公開日 | 2022-05-25 | |||||||||||||||||
アクセス権 | ||||||||||||||||||
アクセス権 | open access | |||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 | |||||||||||||||||
資源タイプ | doctoral thesis | |||||||||||||||||
出版社版DOI | ||||||||||||||||||
識別子タイプ | DOI | |||||||||||||||||
関連識別子 | https://doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2022.112410 | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
関連名称 | 10.1016/j.jphotobiol.2022.112410 | |||||||||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||||||||
出版タイプ | NA | |||||||||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 | |||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||
タイトル | UV-LED irradiation reduces the infectivity of herpes simplex virus type 1 by targeting different viral components depending on the peak wavelength | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
タイトル別表記 | ||||||||||||||||||
その他のタイトル | 紫外線発光ダイオードの照射は、そのピーク波長によって異なるウイルス分子を標的にすることで単純ヘルペスウイルスの感染性を減弱する | |||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
著者 |
ブイ, ティ キム ガン
× ブイ, ティ キム ガン
× 馬渡, 一諭× 榎本, 崇宏× フクシマ, シホ
× 下畑, 隆明× 上番増, 喬× 芥川, 正武× 木内, 陽介× 髙橋, 章 |
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抄録 | ||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||||||
内容記述 | Herpes simplex virus type 1 (HSV-1) is an enveloped virus that mainly infects humans. Given its high global prevalence, disinfection is critical for reducing the risk of infection. Ultraviolet-light-emitting diodes (UV-LEDs) are eco-friendly irradiating modules with different peak wavelengths, but the molecules degraded by UV-LED irradiation have not been clarified. To identify the target viral molecules of UV-LEDs, we exposed HSV-1 suspensions to UV-LED irradiation at wavelengths of 260-, 280-, 310-, and 365-nm and measured viral DNA, protein, and lipid damage and infectivity in host cells. All UV-LEDs substantially reduced by inhibiting host cell transcription, but 260- and 280-nm UV-LEDs had significantly stronger virucidal efficiency than 310- and 365-nm UV-LEDs. Meanwhile, 260- and 280-nm UV-LEDs induced the formation of viral DNA photoproducts and the degradation of viral proteins and some phosphoglycerolipid species. Unlike 260- and 280-nm UV-LEDs, 310- and 365-nm UV-LEDs decreased the viral protein levels, but they did not drastically change the levels of viral DNA photoproducts and lipophilic metabolites. These results suggest that UV-LEDs reduce the infectivity of HSV-1 by targeting different viral molecules based on the peak wavelength. These findings could facilitate the optimization of UV-LED irradiation for viral inactivation. | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | UV-LED | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | herpes simplex virus type 1 | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | DNA photoproducs | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | viral lipids | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Light-emitting diode | |||||||||||||||||
キーワード | ||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||||||||
主題 | Ultraviolet | |||||||||||||||||
書誌情報 |
en : Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology 巻 228, p. 112410, 発行日 2022-02-14 |
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収録物ID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||||||
収録物識別子 | 10111344 | |||||||||||||||||
収録物ID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AA10686173 | |||||||||||||||||
収録物ID | ||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||
収録物識別子 | AA11533983 | |||||||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||||||
出版者 | Elsevier | |||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||
備考 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
値 | 内容要旨・審査要旨・論文本文の公開 本論文は,著者Thi Kim Ngan Buiの学位論文として提出され,学位審査・授与の対象となっている。 学位授与者所属 : 徳島大学大学院栄養生命科学教育部(人間栄養科学専攻) |
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EID | ||||||||||||||||||
識別子 | 390847 | |||||||||||||||||
識別子タイプ | URI | |||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||
言語 | eng | |||||||||||||||||
報告番号 | ||||||||||||||||||
学位授与番号 | 甲第3602号 | |||||||||||||||||
学位記番号 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
値 | 甲栄第290号 | |||||||||||||||||
学位授与年月日 | ||||||||||||||||||
学位授与年月日 | 2022-03-23 | |||||||||||||||||
学位名 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
学位名 | 博士(栄養学) | |||||||||||||||||
学位授与機関 | ||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||
学位授与機関名 | 徳島大学 |