Item type |
文献 / Documents(1) |
公開日 |
2023-05-15 |
アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
資源タイプ |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_db06 |
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資源タイプ |
doctoral thesis |
出版社版DOI |
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識別子タイプ |
DOI |
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関連識別子 |
https://doi.org/10.2152/jmi.70.241 |
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言語 |
ja |
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関連名称 |
10.2152/jmi.70.241 |
出版タイプ |
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出版タイプ |
NA |
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出版タイプResource |
http://purl.org/coar/version/c_be7fb7dd8ff6fe43 |
タイトル |
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タイトル |
Umami taste sensitivity is associated with food intake and oral environment in subjects with diabetes |
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言語 |
en |
タイトル別表記 |
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その他のタイトル |
糖尿病患者におけるうま味味覚感度は食品摂取と口腔内環境に関連する |
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言語 |
ja |
タイトル別表記 |
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その他のタイトル |
Umami taste sensitivity in diabetes |
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言語 |
en |
著者 |
川上, 歩花
板東, 美香
タカシ, トモエ
スギウチ, ミヅキ
ヒョウドウ, ミズサ
ミシマ, ユウナ
黒田, 雅士
森, 博康
黒田, 暁生
湯本, 浩通
松久, 宗英
阪上, 浩
堤, 理恵
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抄録 |
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内容記述タイプ |
Abstract |
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内容記述 |
Objective : Dysgeusia is a serious problem in patients with diabetes because it often leads to overeating, which is associated with disease progression. This study aimed to investigate the association between taste sensitivity, eating habits, and the oral environment. Subjects and methods : In this cross-sectional study of 75 subjects with diabetes, gustatory function was assessed using the whole-mouth method, and lingual taste receptor gene expression was measured by real-time PCR. Food intake was evaluated using a food frequency questionnaire based on food groups. The oral environment was assessed using xerostomia and periodontal comprehensive examination. Results : In total, 45.3%, 28.0%, and 18.7% of subjects showed lower umami taste sensitivity, low sweet taste sensitivity, and low salt taste sensitivity, respectively. Lower umami sensitivity correlated with lower estimated glomerular filtration rate and higher energy-source food intake. Subjects with diabetes with higher plaque control record showed significantly higher T1R3 gene expression than those with lower plaque control record. Conclusion : Reduced umami taste sensitivity is associated with decreased renal function and high energy food intake in diabetes. Subjects with diabetes with higher plaque control record showed significantly higher T1R3 gene expression, suggesting that the oral environment affects taste gene expression. |
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言語 |
en |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Umami |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
taste sensitivity |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Diabetes |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Food intake |
キーワード |
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言語 |
en |
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主題Scheme |
Other |
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主題 |
Oral environments |
書誌情報 |
en : The Journal of Medical Investigation
巻 70,
号 1-2,
p. 241-250,
発行日 2023-02
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収録物ID |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
13496867 |
収録物ID |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
13431420 |
収録物ID |
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収録物識別子タイプ |
NCID |
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収録物識別子 |
AA11166929 |
出版者 |
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出版者 |
Tokushima University Faculty of Medicine |
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言語 |
en |
備考 |
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言語 |
ja |
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値 |
内容要旨・審査要旨・論文本文の公開 本論文は,著者Ayuka Kawakamiの学位論文として提出され,学位審査・授与の対象となっている。 学位授与者所属 : 徳島大学大学院医科栄養学研究科(医科栄養学専攻) |
EID |
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識別子 |
400456 |
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識別子タイプ |
URI |
言語 |
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言語 |
eng |
報告番号 |
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学位授与番号 |
甲第3708号 |
学位記番号 |
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言語 |
ja |
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値 |
甲栄第296号 |
学位授与年月日 |
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学位授与年月日 |
2023-03-23 |
学位名 |
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言語 |
ja |
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学位名 |
博士(栄養学) |
学位授与機関 |
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言語 |
ja |
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学位授与機関名 |
徳島大学 |